top of page

En folkelig succes

FDB's tegnestue er for alvor blomstret op igen, og succesen er kommet bag på Coop. Nu er produktionen kommet for at blive, og kollektionen skal vokse de kommende år – både med fokus på gamle klassikere og spritnyt design.

 

 

 

HISTORIEN BEGYNDER I 1929. Her oprettede FDB sit første arkitektkontor. Selv om møbeldesign ikke hørte til kontorets opgaver, drømte arkitekterne hos FDB ligesom så mange andre af tidens unge visionære om et bedre samfund – med bedre boformer og møbler. Modernismen fik sit gennembrud i 1930’erne. I Danmark kom bevægelsen til at hedde funktionalismen. De nye møbler skulle netop være både smukke og funktionelle. Og så skulle de være til at betale. Slut med dyre, kulisseagtige møblementer der fungerede som upraktiske symboler på rigdom og præstige. De nye møbler skulle gøre god kvalitet og stilrent design tilgængeligt for alle. I praksis gik der nogle år, før drømmen for alvor blev til virkelighed. Godt nok kunne man i 1931 i Brugsforeningsbladet læse en annonce for ”smukke, moderne og gode møbler”. Men der var stadig et stykke vej til den banebrydende og siden så kendte linje, FDB Møbler skulle lancere i 1940’erne.

 

 

 

EN BANEBRYDENDE PERIODE i dansk design tog sin begyndelse i 1942 med etableringen af FDB’s møbelafdeling og ansættelsen af den senere vidt berømte møbelarkitekt Børge Mogensen. Fra Sverige indhentede Børge Mogensen viden om industriel produktion af designmøbler. FDB’s møbler skulle være ”stilfærdige af ydre” og ”gode brugsgenstande”. Der blev tegnet og tilrettelagt. I 1947 købte FDB Tarm Stole- og Møbelfabrik. Nu skulle der produceres møbler. Da det første møbelkatalog fra FDB udkom i 1950, så mange forbrugere for første gang nogle af de designpræstationer, der siden blev internationale klassikere – bl.a. Børge Mogensens Folkestol J39 og Hans J. Wegners kendte gyngestol J16. Wegners berømte windsorstol var også med i kataloget og indgår i dag i Coops relancering af FDB-møblerne. 1950’erne blev en gylden periode i dansk møbeldesign og i begyndelsen af 1960’erne blev FDB’s møbler så populære, at møbelfabrikken fik leveringsproblemer. 

 

 

 

OP GENNEM 1960’ERNE undergik samfundet dog en række grundlæggende forandringer, og de fik store konsekvenser for funktionalismen og FDB’s møbler. Det moderne blev erstattet af det postmoderne. Industrisamfundet blev så småt afløst af informationssamfundet. Den moderne fortælling om en lys og lykkelig fremtid kom under voldsomt pres.

I midten af 1970’erne var FDB’s møbler blevet noget, man så tilbage på med nostalgi. Et kært men tilsyneladende afsluttet kapitel af historien om dansk møbeldesign. 

 

 

 

RETROBØLGEN med udgangspunkt i de tidlige 1990’ere bragte dog FDB’s møbler tilbage på dagsordenen og i stuerne. I første omgang blev den trukket af nogle få gallerier i København. Det blev interessant at vise sin individualitet og kulturelle kapital med en gammel Finn Juhl-stol eller et møbel tegnet af Hans J. Wegner. Som årtiet skred frem bed tendensen sig fast og blev en del af den brede kultur. Interessen for autentiske designs og genstande med historie er vokset lige siden. Det kan man forvisse sig om i dag, hvor de største danske netauktionsfirmaer uafbrudt har gamle, brugte FDB-møbler til salg. I vores tid, hvor forandringstempoet er hæsblæsende højt, er det klassiske og autentiske blevet eftertragtet. De såkaldt ’tidløse’ møbelklassikere er måske nok i virkeligheden ganske typiske for modernismens storhedstid fra 1930’erne til 1960. Men i vor tid giver de ro, stabilitet og kontinuitet. 

 

 

 

 

 

DANMARKS SMUKKESTE COMEBACK tør vi godt kalde Coops relancering af en række klassiske FDB-møbler. Foruden kendte og elskede møbler tegnet af blandt andre Børge Mogensen og Poul M. Volther vil Coops møbelkoncept byde på helt nye designs, der med respekt for fortidens DNA bringer FDB møbler op til nutiden…og videre ud i fremtiden.

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Pinterest Clean

Contact Us

1-800-000-0000 

info@mysite.com

We Accept

© 2023 by INDOOR. Proudly created with Wix.com

Tilmeld dig vores mailliste

bottom of page